“Naar de vallei van de Tolifaz”, La Reid en omgeving, zaterdag 3/08/2019.

Ik had eerst andere plannen, maar ik koos er uiteindelijk toch voor om te gaan wandelen. Op de website Originele wandelingen in België zijn er de laatste tijd enkele nieuwe tochten bij gekomen en ik koos deze keer voor de voorlopig laatste nieuwe, “Naar de vallei van de Tolifaz” in en rond La Reid, een deelgemeente van Theux.

Gegevens:

Afstand: 17,55 km. Volgens mijn bron zou het 18 km moeten zijn. Bij de afstand een opmerking: door een of andere hardloopwedstrijd in en rond Winamplanche was (of leek) een deel van de route niet bewandelbaar te zijn. Ik nam het relatief zekere voor het vrij onzekere en zocht een omweg, die leek me op de kaart langer te zijn maar was mogelijk toch iets korter.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes en die houden je hier en daar op het juiste spoor.

“Bron”: website Originele wandelingen in België.

Start- en eindpunt: bij de kerk, Place du Marais, La Reid (Theux). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: het centrum van La Reid (halte La Reid Maison Communale) wordt door de TEC bediend met een variant van buslijn 388 (beperkt aantal ritten, maar wel dagelijks), op schooldagen aangevuld door lijn 465.

Aard van de wegen: heuvelachtig, met soms lange en/of steile hellingen, maar niks onoverkomelijks; grote delen zijn onverhard of halfverhard met tussendoor enkele verharde wegen. Hou rekening met modder (viel nu wel mee wegens nogal droog), rotsachtige ondergrond hier en daar (kan glad worden) en enkele bijna volledig dichtgegroeide paden (kan ook seizoensafhankelijk zijn).

Indrukken over de route/het landschap:

Ik wandelde afwisselend tussen weilanden (mooie uitzichten), door het bos (of langs en door de bosrand) en een enkele keer was er een akker te zien. Het ging van La Reid al snel naar de rand van het gehucht Becco. Daarna duurde het enige tijd eer ik het kerkdorp Winamplanche bereikte. Daar kwam ik zelfs twee keer want de route maakte daar een lus. Rond die plaats was er een soort offroad hardloopwedstrijd bezig en die liep deels gelijk met mijn route. Daar in de buurt vormde de beek Eau Rouge de rode draad, er zijn wat rotsen te zien en ik kwam in de vallei van de Tolifaz waar alleen water in zou staan tijdens of na regenval of dooi (nu dus niet). Door de hardloopwedstrijd moest (?) ik bij mijn tweede doortocht in Winamplanche een omweg (?) maken, maar dat viel al bij al nog mee en al snel bevond ik me op de terugweg naar La Reid.

Conclusie:

10/10. Een heel mooie route met weer veel afwisseling, prachtige paden, mooie uitzichten, enz. Ik moet wel enkele dingen met de mantel der liefde bedekken, vooral dan het net wat te lange stuk over een verbindingsweg, maar de rest van de route compenseert dat ruimschoots.

Een kleine selectie uit mijn foto’s: klik, klik, klik.

La Reid 190803 030

Eén gedachte over ““Naar de vallei van de Tolifaz”, La Reid en omgeving, zaterdag 3/08/2019.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.