Vallei van de Mangelbeek, Heusden-Zolder, maandag 13/11/2017.

Vrije dag = wandeldag. Ik wandelde vandaag in de omgeving van Zolder en Heusden in (en rond) de vallei van de Mangelbeek.

 

Gegevens:

Afstand: 12,68 km. Mijn bron (zie verder) lijkt te twijfelen tussen 11,5 en 12,5 km. Op een punt ging het mis: de GPS-track was fout en over de bewegwijzering lees je hieronder meer, maar door dit alles kwam er ongeveer een halve kilometer bij of misschien zelfs meer – 11,5 km lijkt me in ieder geval dicht bij de waarheid.

Bewegwijzerd? Ja, met rode betonnen paaltjes met een zwarte pijl erop. Doordat ik (per ongeluk) de route in de tegenovergestelde richting volgde is alles wat ik erover vertel onder voorbehoud, behalve dat de paaltjes nogal aan de lage kant zijn waardoor het weleens zou kunnen dat ze van pakweg mei tot oktober hier en daar door de begroeiing aan het oog onttrokken kunnen worden. Voor het overige leek de bewegwijzering me wel in orde en voor grote delen zelfs in tegengestelde richting bruikbaar (alleen zijn de pijlen dan wel onzichtbaar). In de buurt van het Kasteel van Meylandt leken er wel (te) weinig wegwijzers te staan.

“Bron”: via de website van natuurvereniging Limburgs Landschap (er is trouwens ook een bijna gelijknamige organisatie in Nederlands-Limburg) vond ik op RouteYou de kaart en de GPS-track van deze route.

Start- en eindpunt: parkeerplaats van het Domherenhuis, Dekenstraat 39, Zolder. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: vlakbij de route ligt bushalte Zolder Schobbenberg en die wordt regelmatig bediend door lijn 51 van De Lijn Limburg. Een alternatief is het NMBS-station Zolder dat op iets minder dan 600 meter van de route ligt. Dat station wordt bediend door de “IC”-trein Antwerpen – Mol – Hasselt.

Aard van de wegen: zo goed als vlak; een mengeling van verharde, halfverharde en onverharde wegen en paden – hou rekening met (veel) modder.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik wandelde eerst even door de bebouwde kom van Zolder. Voorbij een school (het was net speeltijd dus was er enorm veel kabaal (ik ben geen kindervriend …)) volgde al een eerste mooi stukje tussen graslanden, soms omzoomd met bomenrijen/houtkanten. Na wat verspreide bebouwing tussen graslanden en langs de bosrand volgde een lang traject door (broek)bos(jes) en tussen graslanden.Zolder,Heusden,Heusden-Zolder,Limburg,Vallei van de Mangelbeek,Kempen Er waren ook diverse waterlopen (sloten, beekjes, …) waarvan de (helaas gekanaliseerde) Mangelbeek de belangrijkste was. Bij het Kasteel van Meylandt veranderde het landschap even, het werd – hoe kan het ook anders – wat parkachtig. Voorbij de kasteelvijver en het kasteel werd het landschap weer als voordien. Na geruime tijd bereikte ik een woonwijk aan de rand van de bebouwde kom van Zolder. Ik vreesde al tot het einde tussen de huizen te moeten wandelen, maar gelukkig kreeg ik nog een wat mooier stukje voor de voeten. De achtertuinen van de huizen waren wel dichtbij, maar tussen de Mangelbeek en het broekbos lag toch nog een mooi pad. Het laatste deel volgde ik weer de straten door de bebouwde kom.

 

Conclusie:

7/10. Een mooie en afwisselende route – dat er nog zoveel natuur te vinden is in een behoorlijk verstedelijkt gebied is leuk. Minpunten: enkele lange stukken tussen de bebouwing, zeker (in de richting waarin ik stapte) naar het einde toe (iets te lang door een dichtbebouwde woonwijk) en wat veel asfalt en verkeerslawaai.

 

Een kleine selectie uit mijn foto’s: klik, klik, klik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.