“Het woud van Nismes” (Regniessart), zondag 9/07/2017.

Na lang wikken en wegen (lees: twijfelen) besloot ik vandaag in Viroinval te gaan wandelen en het zou een van de Originele wandelingen worden … En min of meer op het laatste moment veranderde ik nog van gedachten, i.p.v. in en rond de Viroinvallei zelf te wandelen, in de geografische streek Calestienne, werd het een wandeling in het Ardens deel van de gemeente, met name de route Het woud van Nismes in en vooral rond het afgelegen gehucht Regniessart.

 

Gegevens:

Afstand: 18,63 km. Volgens mijn bron zou de route 17 km zijn; het verschil in afstand is wellicht bijna volledig te wijten aan GPS-afwijkingen en door enkele kleinere en een iets grotere wegvergissing (door niet op te letten) kwam er ook wel wat afstand bij.

Bewegwijzerd? Nee.

“Bron”: de website Originele wandelingen in België, daar vind je een routebeschrijving, een kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij de Kapel van Regniessart, Regniessart 14, Nismes (Regniessart). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in Regniessart is er geen enkele vorm van openbaar vervoer, voor zover ik kon nagaan. De dichtstbijzijnde bushalte lijkt me Oignies-en-Thiérache Morboisa op ruim 4 km van de kapel – deze halte wordt bediend door TEC-lijn 60/2, maar die lijn heeft alleen school- en (naar ik aanneem) marktritten – doffe ellende dus voor OV-gebruikers.

Aard van de wegen: deels vlak tot licht heuvelachtig, deels sterk heuvelachtig, maar als het echt steil is, duurt dat meestal niet zo heel lang; grotendeels onverharde paden, met af en toe een grindweg en een heel klein beetje asfalt – sommige paden beginnen overwoekerd te geraken en je moet enkele keren een beekje oversteken zonder dat er een brug is (en als je niet goed oplet nog enkele keren meer).

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik vertrok in het gehucht Regniessart dat op een open plek in het bos (of het woud), met name het Forêt de Nismes ligt. De weg erheen is trouwens smal, wordt in de winter niet onderhouden en is zeker vanuit de richting van Couvin in erg slechte staat (deels verkruimeld, erg hobbelig asfalt, deels grind). Doch dat terzijde … Het gehucht bestaat uit enkele verspreide huizen (diverse gîtes) en nadat ik die achter me gelaten had wandelde ik de rest van de route door het bos. Regniessart,Nismes,Viroinval,provincie Namen,Ardennen,Forêt de Nismes,woud,bos,Originele WandelingenHet is een erg gevarieerd bos met zowel naald- als loofbomen, delen zijn jonger, delen zijn ouder, soms is er veel ondergroei, soms bijna niets. Er zijn ook enkele kaalgeslagen stukken. Enkele beekjes maakten het geheel af. Sommige ervan leken amper water te bevatten, alleen de Ruisseau (of Rau?) de Nouée is groter. De route volgde geruime tijd de prachtige vallei van deze beek en je moet het water ook vier (?) keer over (zonder brug). Pas helemaal op het einde kreeg ik weer de bebouwing in beeld.

 

Conclusie:

10/10, een toproute, een vrij lange route voortdurend door het bos en met amper bebouwing of verharde weg. Als ik een minpunt moet noemen: zowat langs alle wegen of paden waren er bewijzen te zien die wezen op uitgebreide jachtactiviteiten zodat het wandelplezier in het mooiste seizoen voor een boswandeling (de herfst dus) vaak serieus vergald kan worden.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto’s: klik, klik, klik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.